Витоша - перспективи за развитие

06.04.2023, Четвъртък

Румен Радев: Време е административните неуредици между институции и инвеститори да отстъпят пред обществения интерес за достъп до Витоша


Държавният глава бе домакин на среща, посветена на перспективите пред развитието на масовия спорт, летния и зимния туризъм в природен парк „Витоша“

Време е административните неуредици и разногласията между институции и инвеститори да отстъпят пред обществения интерес, екологично съобразния достъп до Витоша и възможностите за отдих и спорт. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2, посветена на перспективите пред развитието на масовия спорт, летния и зимния туризъм в природен парк „Витоша“. В срещата участие взеха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, министърът на туризма Илин Димитров, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, главният архитект на Столична община Здравко Здравков и представители на спортната общност и инвеститорите в природен парк „Витоша“.

Президентът открои предимствата на София да разполага с богатството на Витоша само на 10 км. от центъра на града, като изрази съжаление за неизползвания потенциал на тези природни дадености за хората. „Витоша се превръща в музей на затворени и ръждясали лифтове и съоръжения“, посочи държавният глава, като припомни, че проблемът, свързан с развитието на Витоша, стои нерешен от десетилетия и се превръща в символ на безхаберие и безсилие на българската държава. По думите на президента, заради невъзможността да бъдат преодолени противоречията обществото не може да се възползва от големите възможности, които дава планината. Държавният глава даде пример със съседни държави, в които тече процес на бурно развитие на туризма и всяка година се строят нови лифтови съоръжения и писти, докато у нас, въпреки наличието на по-добри природни дадености, е налице застой. Участниците в срещата припомниха, че през 80-те години на миналия век Витоша е сред най-развитите европейски курорти, но в продължение на близо 40 години е липсвала политическа воля за запазване на тази тенденция.

Обща бе позицията, че е необходим цялостен подход и обща визия за развитие, като държавните институции и инвеститорите следва да работят съвместно за отстраняване на административните и юридически пречки. За ремонтирането на неработещите от години Драгалевски и Княжески лифт не са необходими законодателни промени, като настоящият план за Природен парк „Витоша“ също не се явява пречка за такава инвестиция, стана ясно по време на срещата. Министрите на околната среда и на земеделието разясниха, че изменения в нормативната база и плана за управление на природен парк „Витоша“ са нужни, така че да бъдат възможни необходимите по-мащабни и дългосрочни инвестиции в модернизация. Бе подчертано, че инвестиционните намерения следва да бъдат съобразени изцяло със запазването на екологичното равновесие в планината.

Държавният глава призова за организирането на експертна среща между инвеститорите, ресорните министерства и специалисти в тази сфера, за да бъдат положени основите на нов план за управление на Природен парк „Витоша“ с цялостна концепция за опазването на околната среда при изграждането на лифтове, съоръжения, писти, водни депа, машини за сняг и пътеки. Президентът изрази и очакването си служебното правителство да внесе в парламента необходимите законодателни промени. Той подчерта значителния обществен интерес максимално бързо да бъдат изградени нови съоръжения на Витоша и тя да бъде превърната в дестинация за целогодишен туризъм.

УЧАСТВАЙ И ТИ!

Всеки може да се присъедини към инициативата като се регистрира и изпрати видео или друга информация за това как и къде спортува, тренира и се забавлява с приятели на открито, в залата, на стадиона или на пистата!

СТАНИ ПОСЛАНИК!

Инициативата „Спортувай с Президента“ има също така за цел да събира, обединява и насърчава младите хора да спортуват, да прекарват повече време заедно, да бъдат единни, да се научат на уважение и ценности.

ПОДКРЕПЕТЕ ИНИЦИАТИВИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

ПРИЕМАМ